Archive for april, 2011

Courgettegratin

maandag, april 25th, 2011

Alvast een voorproefje op een lange hete zomer en vooruitlopend op een hopelijk overvloedige courgette-oogst (de zaden zijn net gisteren de grond in gegaan) aten we vanavond een courgettegratin uit Jamies reizen. Het was meteen ook een mooie gelegenheid om ons laatste blikje eendenconfit open te maken.

Redelijk simpel te maken: een grote ui in dunne ringen snijden en in een grote koekenpan langzaam bakken in wat eendenvet. Zo’n 20 minuten, de ui moet zoet worden, maar niet verbranden. Als de uien klaar zijn een kop rijst en een in dunne plakjes gesneden courgette in dezelfde pan toevoegen en omscheppen.
Intussen een halve liter bouillon warm maken (ik gebruikte een stuk van een kippenbouillonblokje en voegde wat bleekselderij, prei en een laurierblad toe om de smaak iets meer mee te geven. De hete bouillon over het rijstmengsel gieten en een paar minuten laten koken terwijl je af en toe roert. Het mengsel moet smeuïg blijven.

Na een minuut of 5 wat crème fraîche en wat geraspte kaas toevoegen, op smaak maken met zout en peper, en het rijstmengsel overdoen in een ingevette ovenschaal. De meeste courgette moet bovenop komen te liggen. De schaal afmaken met een laagje geraspte kaas en 40 minuten in de oven zetten (190 graden).

Paardenbloembladsalade

donderdag, april 14th, 2011

Oh ja, ook nog even vertellen. Want het gaat hier toch vooral om het eten-uit-eigen-tuintje: vanaf half maart staat er overal al weer paardenbloemblad. Daar hoef je verder eigenlijk weinig voor te doen; alleen maar te zorgen dat het zich niet gruwelijk uitbreidt, dus de bloemknoppen eruit halen.

Het blad gebruik ik in een groene salade. IJsbergsla, bijvoorbeeld, vind ik eigenlijk gewoon niet lekker genoeg om te soleren in een salade: te waterig, te weinig smaak. Maar aangevuld met grofgeknipt paardenbloemblad is het erg de moeite waard en kan het juist mooi de bitter smaak van het paardenbloemblad verzachten. Voor de dressing een sjalotje snipperen. Wat olie, azijn, mosterd en mayonaise samen kloppen, en de uitjes erdoor roeren. Vlak voor het opdienen door de salade mengen, met een aan stukjes gesneden gekookt ei en wat gehakte kappertjes.
Maandag gingen er ook nog een paar takjes grofgeknipte roomse kervel door. Die is er ook al weer volop.

Joepie, het is lente!

Zeekool

donderdag, april 14th, 2011

De tuin doet het al weer heel aardig… De zeekool tiert welig, bijvoorbeeld. Dit is het eerste jaar dat ik ervan mag eten; zeekool heeft twee jaar nodig om op kracht te komen, net als asperges.

Ik had een paar weken geleden een omgekeerde zwarte plastic bloempot over de opschietende scheuten gezet, en de gaatjes afgedekt met stenen (ook tegen het omwaaien). Dat blijkt niet afdoende om echt te bleken; ze zijn nu half-gebleekt. Maar wel erg lekker! Fris, knapperig, mild van smaak.
Eerder deze week had ik al een paar stukjes geblancheerd en bij de warme maaltijd geserveerd, maar nu, een paar dagen later, duwen de scheuten de bloempot alweer omhoog! Tijd om te eten, dus.

Voor onze eerste echte maaltijd met zeekool blancheerde ik de scheuten kort, en serveerde ze net als asperges: met een gekookt ei, een plak ham, gekookte aardappeltjes en boter. Om nog iets pit in de maaltijd te brengen, strooide ik wat gehakte kappertjes over de zeekool. En daar was helemaal niets mis mee, integendeel, erg lekker!

En, kijk, ik verkeer in goed gezelschap: Janneke Vreugdenhil at vandaag ongeveer hetzelfde!

@wateetjanneke

Rode linzensoep

vrijdag, april 8th, 2011

Een heerlijke simpele soep geïnspireerd op de Ezau-soep uit Bijbels Culinair van Han Wilmink. Wat mij betreft een echte lunchsoep. Vandaag ga ik hem lekker weer maken:

Een grote ui snipperen en in olijfolie smoren, een in stukken gesneden winterwortel erbij doen, wat knoflook en koriander en komijn (ik gebruik poeder, maar je kan ook zaad vijzelen). Alles even samen laten smoren, af en toe omscheppen. Vervolgens 200 gram rode linzen toevoegen en 800 dl bouillon. Een laurierblad toevoegen, en een halve citroen (met schil en vruchtvlees en al). Wat sambal of harissa voor een beetje pit is ook erg lekker.

Dit alles samen een half uur zachtjes laten koken. De citroen eruit halen, en afmaken met zout en peper. Het is extra lekker om nog wat vers korianderblad over de soep te strooien bij het serveren, en brood erbij, natuurlijk.