Archive for juli, 2012

Geroosterde bloemkool en broccoli

zondag, juli 22nd, 2012

Bij thuiskomst heeft de tuin een verrassing in petto: één van de broccoliplanten heeft wonderlijk genoeg een bloemkool voortgebracht, maar ook de échte broccoli heeft goed zijn best gedaan. En verder niet zoveel in huis, dus als lunchgerecht maak ik geroosterde bloemkool en broccoli.

Snijd de bloemkool en de broccoli in dunne plakken (ongeveer een centimeter dik). Vanwege de losse structuur worden dat geen echte plakken, maar dat geeft niet; ook het ‘afval’ wordt gebruikt. Dikke roosjes snijd ik doormidden. Leg alles (dus ook het ‘afval’) op een bakplaat en besprenkel het geheel flink met olijfolie, peper en zout. Goed mengen, zodat de olie overal een filmpje overheen legt, en vervolgens een half uur roosteren in de oven op 200 graden. Na dat half uur beginnen de groenten als het goed is al wat te kleuren. Door elkaar husselen, weer over de bakplaat verdelen en nog 10 minuten roosteren. Na die 10 minuten misschien nog een keer husselen en verder roosteren tot er bruin/bijna zwarte plekken op de bloemkool zijn ontstaan. Het mag best stevig geroosterd zijn, dat is lekker. Eventueel bij de laatste keer husselen een verkruimelde peperoncino toevoegen.
De groenten over bordjes verdelen, bestrooien met Parmezaanse kaas en eventueel nog wat olijfolie, en serveren met lekker stevig brood.

Landloperssoep

dinsdag, juli 3rd, 2012

Als ik soms eens behoefte heb aan het verzamelen van mijn eigen eten, is dit een perfect recept. Komt vast goed van pas tijdens de vakantie.  Het komt uit een van de kookboeken van Moro en is ideaal na een lekkere wandeling langs allerlei eetbaar groens…

Begin met een ui te snipperen en langzaam te fruiten in olijfolie (een mespuntje zout maakt de ui zoeter). Een teen knoflook, een paar laurierbladeren en twee flinke aardappelen aan blokjes erbij. Zachtjes samen verder laten bakken met een deksel op de pan: de aardappelen moeten niet aanbakken. Voeg een halve liter bouillon toe en laat het geheel 10 minuten doorkoken tot de aardappelen gaar zijn. Verwijder de laurierbladeren en pureer de soep met een staafmixer.
Snijd al het eetbare groen aan dunne reepjes en voeg het toe aan de soep. Bak wat plakjes chorizo uit (ik had toevallig van die lekkere Turkse stinkworstjes, dat kan ook) in olijfolie en voeg ze als garnering toe aan de soep, met de bijbehorende olie.

En wat is dan dat eetbare groens? Zuring, bijvoorbeeld en brandnetelblad, paardenbloemblad, malve, klaproos, Oost-Indische kers, rucola, groen van radijs, blad van bietjes, enzovoorts.