Deze derde Kerstdag aten we weer eens uit eigen tuin: ik blancheerde zo’n 400 gram palmkoolbladeren in z’n geheel. Dat is nog best lastig, want het zijn lange bladeren. Ik sneed de al te gek dikke nerven onderaan weg en legde ze vervolgens met z’n allen in een bochtje in een flinke hapjespan. Water erbij tot ze bijna onder staan en wat zout, en dan koken tot ze redelijk gaar zijn. Uit laten lekken en de bladeren met z’n vijven of zessen tegelijk bij de nerf in twee plakjes bacon rollen. Het wordt een soort indianentooi: het loof steekt een eind boven de bacon uit. In een flinke koekenpan een beetje olijfolie verhitten en de bundels er naast elkaar in leggen, af en toe draaien, en bakken tot de bacon mooi bruin kleurt. Eventueel nog wat zout een peper om het op smaak af te maken.
Dit was een heerlijk groentegerecht; in dit geval bij pasta met paddestoelen, maar een volgende keer combineer ik het denk ik liever met bv. aardappelpuree en kwarteltjes… Of zoiets ;-). Lijkt me nog beter passen bij de boerenkool-achtige smaak van de cavolo nero. Maar evengoed was dit een heerlijke manier om cavolo nero te eten.
Tags: palmkool