Rode melde in de tuin. Dat is in het voorjaar een feestje: als die felroze blaadjes overal in je tuin opduiken!
Inmiddels begint de melde groot te worden en wil je er ook weer een keertje vanaf. De blaadjes kunnen door de sla, en verder overal door waar je spinazie zou gebruiken.
En ik maak er ook regelmatig een soepje van:
Neem een braadpan, snipper een ui en een teentje knof en fruit die zachtjes in de olijfolie, tot ze een beetje lekker zoet zijn. Doe er een eetlepel bloem bij en roer tot de bloem is opgelost. Vervolgens flink wat bladeren van rode melde er fijngesneden bijdoen en al omscheppend laten slinken. Als de melde geslonken is kan er ongeveer een liter bouillon door, ik gebruik het liefst kippenbouillon (een blokje), maar iets anders kan natuurlijk ook. Voeg de bouillon scheutsgewijs toe, en roer onderwijl het eventuele aanbaksel van de bloem los van de bodem. De soep krijgt een bietenrode kleur; het grappige is dat de bladeren van de melde inmiddels hun kleur aan de soep en de uiensnippers hebben afgestaan.
De soep zachtjes een kwartiertje laten doorkoken. Eventueel nog een klein takje tijm laten meetrekken.
Extra feestelijk met een gegrild sneetje stokbrood met kaas uit de oven.